Grønnkålpasta

Grønnkålpasta

22 min
Oppdag gleden ved grønnkålpasta og utforsk en rett som forener jordnær grønnkål med deilig fullkornsspaghetti. Oppskriften er enkel, men full av smaker, og den er krydret med appelsinskall og et hint av rød chilipepper. Siden den er så rask å lage, passer den perfekt til en rask middag på en travel hverdag eller en avslappende lunsj i helgen.
https://www.arla.no/oppskrifter/spaghetti-med-gronnkal/

Slik gjør du

  • 1. Kok opp en stor kasserolle med saltet, kokende vann. Kok pastaen i henhold til anvisningene på pakken.
  • 2. Varm opp 3 ss olivenolje i en stor stekepanne på middels varme. Tilsett hvitløk og chili i skiver, og stek til de er litt gylne og aromaene er sluppet ut.
  • 3. Tilsett brødsmulene og stek til de er gylne. Ta av og hold varmt.
  • 4. Tilsett 2 ss olivenolje, og stek grønnkålen forsiktig i flere omganger til den er visnet og mør. Noen svidde ender er enda bedre.
  • 5. Ha i brødsmuler, chilimiks og salatostolje. Tilsett finrevet appelsinskall og litt salt og pepper.
  • 6. Ha i osten og den nykokte pastaen, og rør til alt er godt blandet.
  • 7. Server i varme skåler med ekstra salatost drysset over.

Ingredienser

Fullkornspaghetti
300 gram
Grønnkål, ribber og stilker fjernet
200 gram
Stor appelsin
1
Salatost i terninger, gjerne med urter og krydder i olje
250 gram
Mellomstore røde chilli
2
Hvitløk, skåret i tynne skiver
3
Olivenolje
Grove brødsmuler
50 gram

Tips: Kok opp en grønnkålpasta

Lær hvordan du lager vår utsøkte grønnkålpasta med disse enkle tipsene.

Velg og rengjør grønnkålen

Se etter grønnkål med faste, fargesterke blader og kraftige stilker. Unngå grønnkål som har gulnede eller brune flekker, noe som tyder på alder eller skader. Du må forberede grønnkålen ved å fjerne ribber og stilker, som er for fiberholdige og seige for denne retten. Dette kan du gjøre ved å holde stilken med den ene hånden og strippe bladet nedover med den andre. Vask deretter grønnkålbladene grundig i flere omganger med vann for å fjerne smuss og grus.

Hold øye med brødsmulene

Hold et øye med brødsmulene mens de ristes. De steker ganske raskt, så sørg for å røre av og til for å sikre jevn farge og unngå at de brenner seg fast, noe som kan ødelegge smaken.

Oppbevaring av rester av grønnkålpasta til senere

For å ta vare på restene av grønnkålpastaen, la den avkjøles i romtemperatur før du forsegler den i en beholder. Oppbevar beholderen i kjøleskapet, og prøv å spise pastaen innen fire dager for å få best mulig smak og konsistens. For gjenoppvarming, varm den sakte i en panne på middels lav varme eller i mikrobølgeovnen til den er varm.

VANLIGE SPØRSMÅL: Spørsmål om grønnkålpasta

Nedenfor har vi svart på noen av de vanligste spørsmålene om grønnkålpasta. Fortsett å lese hvis du vil vite mer.

Hvordan skal jeg justere koketiden for grønnkål basert på hvor fersk den er?

For å få perfekt kokt grønnkål i pastaen, varier koketiden avhengig av grønnkålens ferskhet. Sautér unge, møre grønnkålstilker raskt i litt olje. For modne, seigere blader kan du dampe dem lenger med litt vann for å gjøre dem mykere. Dette gjør du ved å legge den eldre grønnkålen i pannen, tilsette litt vann, dekke til og la den dampe til den er mør.

Hvordan vet du når pastaen er kokt al dente?

For å sjekke om pastaen er al dente, biter du i en streng. Den skal være mør på utsiden, men fortsatt bite fast i midten. Hvis den er hard eller knasende, må den koke litt lenger. Hvis den er for myk eller begynner å klebe, er den overkokt.

Kan jeg tilberede grønnkålpasta på forhånd?

Ja, du kan tilberede grønnkålpasta på forhånd. Bare kok pastaen til den er al dente og kok grønnkålen slik oppskriften foreslår. Bland deretter ingrediensene og oppbevar dem i kjøleskapet. Varm opp blandingen igjen når du er klar til å spise, og tilsett de resterende ingrediensene for et deilig måltid.

Prøv vår enkle oppskrift på grønnkålpasta

Vår enkle oppskrift på grønnkålspasta er et vakkert eksempel på hvordan noen få, enkle ingredienser kan skape et forbløffende måltid. Med bare noen få ingredienser kan du introdusere en ny, enkel spagettirett for både venner og familie på kort tid. Server gjerne pasta med grønnkål i varme boller og med litt ekstra salatost på toppen, for hvem elsker ikke litt mer kremete konsistens?

Mør grønnkål med sprø brødsmuler og kremete salatost

Grønnkål, brødsmuler og salatost i én og samme rett? Ja, det er akkurat det vi gjør her, og det er det som gjør denne retten så velsmakende. Grønnkålen kokes til den er mør med et snev av røye, noe som gir den et tilfredsstillende bitt. Brødsmulene ristes i olje tilsatt hvitløk og chili, slik at de blir gylne og sprø. De tilfører en nøtteaktig knasende smak som står godt til den møre grønnkålen. Salatosten, som varmes og smelter litt, tilfører en kremete kvalitet.

Med varme og friske nyanser fra chili og appelsinskall

Bortsett fra den kraftfulle grønnkålen, balanserer denne pastaretten smakfullt mellom chiliens varme og appelsinens friske lysstyrke. Den røde chilipepperen tilfører en mild, vedvarende varme som fremhever de andre ingrediensene uten å dominere. Appelsinskallet bidrar med en sitrusaktig friskhet som løfter både grønnkålens dype smaker og den kremete osten.

Server som en enkel lunsj eller en rask middag

Grønnkålpasta er perfekt til enhver anledning, enten det er en familiesammenkomst eller en rolig middag for én person. På bare 20 minutter kan du tilberede en deilig rett fullpakket med tydlige smaker. Lag den gjerne til en rolig lunsj på helgen når du vil gjøre dagen litt ekstra fin. Og på hektiske hverdagskvelder når tiden er knapp, er grønnkålpasta en rask og tilfredsstillende løsning. Det er aldri et dårlig tidspunkt å nyte dette fantastiske måltidet på.

Hvis du vil utforske flere oppskrifter med pasta, kan du prøve denne for gresk pastasalat eller denne for potetravioli.

Vær kreativ med oppskriften

Hvis du vil prøve andre grønnsaker i pastaen din, er spinat, brokkoli og sautert sopp gode alternativer til grønnkål. Disse grønnsakene blander seg fint med brødsmuler, salatost og spagetti, samtidig som de gir en behagelig endring i tekstur. Spinat har mindre bitt enn grønnkål, mens brokkoli er kjent for sin fastere konsistens og lignende jordsmak. Sopp gir mer umamismak og en myk tekstur.

Du kan også vurdere å toppe grønnkålen og pastaen med ristede nøtter, som valnøtter eller pinjekjerner, for litt ekstra knas. De kompletterer den møre og kremete konsistensen på en fantastisk måte, og tilfører en kjærkommen røkt, nøtteaktig smak til blandingen.